5/29/2013

Поїхати на Кавказ?! Частина 1

Багато моїх друзів останнім часом виявляли бажання поїхати на Кавказ, і оскільки я мав щастя тут перебувати протягом довгого часу та відвідати достатньо багато місць, вирішив нарешті написати та узагальнити свої поради та досвід.

Отже перша проблема, яка постане перед вами, це ж звісно вибір маршруту та способу добирання.

Найдешевший (окрім автостопу звісно, про який я згадувати не буду) та найшвидшим варіантом буде переліт. Його вартість вже буде залежати від місця вашого проживання, чи доступності найближчого аеропорту поблизу від місця вашого проживання. Я поділю свою статтю на кілька розділів, а також тематично по країнам (Грузія, Вірменія та Азербайджан).

Першою в моєму огляді - Грузія. 

Грузія
Валюта - ларі. Співвідношення до гривні - за 100 гривень отримаєте 20.65 ларі. За 1 євро - 2.14 лари. (курс актуальний на 29.05.2013)

Останнім часом, після подій революцій в наших країнах, економічні, туристичні та культурні відносини між Україною та Грузією тільки зростають. Відчула це й угорська лоу-кост компанія "Візейр", та запустила рейси з Києва, Харкова і Донецька, які курсують до КутаїсіЗалежно від того коли ви збираєтесь взяти білет (за місяць, чи скажімо, три), ціни будуть коливатись від 190 євро до 220 євро в обидва кінці. Варто зазначити, що останнім часом ціни піднялись, особливо це стосується літніх перельотів цієї компанії. Восени та весною, можна злітати туди і назад за 60 євро,  а то й дешевше.

Зі Львова ж, долетіти можна, скориставшись послугами турецької лоу-кост компанії "Пегасус": через Стамбул одразу в Тбілісі, або ж до БатуміВ Батумі можна буде насолодитись морем та містом, яке зростає на очах, а звідти вже вирушити на схід, в напрямку до Тбілісі, Баку чи Єревану. 

Залежно від того коли ви збираєтесь купити білет, ціни теж будуть коливатись від 160 євро до 220 євро в дві сторони. Майте на увазі, що обіду на борту цієї компанії Вам не дадуть.

Якщо ви приїхали до Батумі та бажаєте добратись до Тбілісі, ціна на автобус - приблизно 35 ларі. З аеропорту до міста чи вокзалу, таксі буде вартує не більше чим 5 ларі. Час їзди з Батумі до Тбілісі приблизно 5-6 годин.

Якщо ви мандруєте з Кутаїсі до Тбілісі, ціна буде 20 ларі. Маршрутку можна впіймати і на трасі, оскільки аеропорт знаходиться дуже близько. Час до Тбілісі - 3.5-4 години.

Зауважте, що кожну ціну яку називає вам таксист, можна збити принаймні вдвічі. Вживайте фрази, "мені знайомий грузин казав іншу ціну", або "я їздив минулого разу за ціну, що вдвічі дешевше".

Одним словом, підсумкова ціна витрат на дорогу дуже залежить від вашого вдалого планування мандрівки. Для пошуку інших білетів, чи хоча б орієнтування в маршруті та цінах, я рекомендую користуватись сайтом skyscanner.ru . Можете теж глянути на цінову пропозицію, яку вам запропонує МАУ, Georgian Airwaves чи Аерофлот. Проте ціни там здебільшого більші.

Для підсумку варто зазначити, що бюджету в 250 євро на транспортні витрати до Грузії та по Грузії, Вам має вистачити з головою. Восени та зимою, цю суму можна збити до 180 євро.

Візи до Грузії не потрібно.

Вірменія.
Валюта - драм. Співвідношення до гривні - за 100 гривень отримаєте 5146 драм. За 1 євро - 532 драми. (курс актуальний на 29.05.2013)

На жаль, добратись до Вірменії дешево літаком не вийде, тому найоптимальніший варіант - прилетіти в Грузію, а звідти вже на маршрутці за 15 євро чи поїзді за 15-25 євро (залежно плацкарт чи купе) їхати в Єреван. Маршрутка довезе вас за 5 годин, а поїздом вийде цілих 10. Існує ще варіант добратись дешевими пересадками. З головного вокзалу Тбілісі приїхати до Марнеулі (4 ларі), звідти до пункту кордону Садахло (2,5 ларі на маршрутці, або ж якщо вас четверо, то є сенс взяти таксі за 10 ларі). Після переходу кордону Грузія-Вірменія, звідти час-від-часу курсують маршрутки. Їх вартість буде 2500 драм. Валюту можна буде обміняти на кордоні. Ніяких віз громадянам України не потрібно, а залишатись на території Вірменії ви зможете протягом 90 днів з моменту в'їзду.

Маршрутки з Тбілісі до Єревану ходять з головного вокзалу (грузинський екіпаж) та автовокзалу Ортаджала (вірменський екіпаж). Майте на увазі що остання маршрутка відправляється максимум о 1 годині дня.

Варто зауважити, що у Вірменії ціни на транспорт та таксі дуже дешеві.

Азербайджан
Валюта - манат. Співвідношення до гривні - за 100 гривень отримаєте 9.82 манати. За 1 євро - 1.02 манати. (курс актуальний на 29.05.2013)

В Азербайджан я теж би радив їхати через Кутаїсі чи Тбілісі. Хоча існує ще варіант летіти тим же "Пегасус'ом" з Львова через Стамбул в Баку. Ціна такого квитка вийде 300-400 доларів, залежно від того, коли ви будете летіти.

Прямий рейс Тбілісі - Баку буде коштувати приблизно 13 євро в доволі комфортабельному автобусі.

Найдешевший варіант - це з головного вокзалу Тбілісі їхати до пункту кордону "Червоний міст". Добратись туди - 4 ларі. Перейшовши кордон, попитайте за автобуси до міста вашого призначення. До міста Гянджа автобус буде вартувати приблизно 4 євро. До Баку, залежно від комфортабельності автобусу - 8-10 євро.

Візи також не потрібно.

Зверніть увагу!
Вірменія та Азербайджан не мають дипломатичних відносин, а отже кордони закриті. Ба більше, якщо у вас вже є штамп в паспорті вірменської сторони, на азербайджанському кордоні, вас можуть трохи попитати - що, як, чому... Але тим не менше повинні пустити. Тому, якщо ви плануєте комплексну мандрівку цими країнами, краще спочатку заїхати до Азербайджану.

Нагірний Карабах

Ці невизнані території, що є яблуком розбрату між Азербайджаном та Вірменією, можуть теж стати ласим шматком для туриста.

Проте майте на увазі, що в'їхати на її територію можна тільки зі сторони Вірменії, і доволі часто на її так званому "кордоні" вам можуть перевірити паспорт та поставити штамп. З цим штампом дорога в Азербайджан для вас закрита назавжди (принаймні до мирного врегулювання конфлікту, але такий розвиток подій на жаль ще не в найближчій перспективі). Тим не менш, є можливість отримання такого собі листа-перепустки, в представництві Карабаху, яке знаходиться в Єревані.

Все разом

Зробити комплексний тур Грузія-Азербайджан-Грузія-Вірменія за 7 днів? Цілком реально. Як я описував вже раніше тут та тут (обидві статті англійською). Бюджет поїздки (без перельоту Львів-Стамбул-Тбілісі) вийшов 70 євро. В цю ціну включено всі транспортні витрати та харчування. Проживали ми у друзів. За цей час я з двома друзями відвідав Тбілісі, Гянджу, Баку та Єреван. По суті, ці міста ми "побачили". Проте, щоб дійсно насолодитись Кавказом цього часу замало.

На цьому все. У другій частині я розповім, де можна дешево зупинитись переночувати, та що, на мою думку слід відвідати в Вірменії, Грузії та частково Азербайджані.

No comments:

Post a Comment