7/14/2013

PechaKucha. Формат презентації

Мабуть кожен, хто зараз читає ці рядки, мав нагоду побувати на презентації або виступі, де ви спали, дрімали чи думали про все на світі, але тільки не про те, що було темою певного зібрання. Вже доволі давно інструментом таких презентацій є старий-добрий PowerPoint, що є загальновживаним та популярним. А стан коли, ви не можете слухати інформацію, через його нудоту та монотонність називається в професійних колах "Смерть PowerPoint'ом".

Так от, щоб вберегти своїх колег, партнерів, учнів від такого стану, пропонуємо скористатись технікою оформлення презентації, яка називається PechaKucha. Адже мабуть й вам не завжди подобається, коли слухачі не приділяють увагу тому над чим ви стільки старались.

Саме слово PechaKucha походить з японської мови, і означає буквально "балаканина". В чому суть цієї техніки? Презентація складається з 20 слайдів, кожен слайд демонструється 20 секунд, після чого автоматично змінюється на наступний. Нескладними математичними розрахунками, підбиваємо підсумок і отримуємо 6 хвилин та 40 секунд на презентацію. Часто буває, що на різноманітних конференціях Ваш час сильно обмежений. Наприклад, 10 хвилин на презентацію. За допомогою техніки PechaKucha Ви отримаєте час ще на декілька запитань та покажете свій хороший професійний рівень. Самі ж слайди по можливості повинні містити не складні тексти та візуально максимально інформативні картинки.

В чому головний секрет успішної PechaKucha? Ви концентруєте увагу глядачів не на кожному слайді, а структуровано подаєте свою тему, де слайди ритмічно поєднуються, та підкріплюють ваші слова візуально. Такий собі акомпанемент.

Якщо Ви вирішите скористатись цією технікою, то раджу спочатку зробити декілька репетицій, щоб привести в унісон ваші монолог та слайди. Для цього варто подивитись хороші приклади таких презентацій на офіційному сайті.

В світі зараз набувають поширені так звані Вечори PechaKucha, де група лекторів почергово без перерв, презентують певну тему. Зазвичай кількість таких презентацій 8-10. Тобто за годину часу доволі велика кількість людей зможуть представити та обговорити мету такого зібрання, а додаткові півгодини на запитання-відповіді, ідеально закріплять потрібну Вам тему.

До речі, в Україні, а саме в Києві, є представництво PechaKucha, і детальнішу інформацію Ви зможете знайти на їхньому сайті.

No comments:

Post a Comment