7/31/2013

Щоденник ERASMUS. Пролог

Те, про що я тільки мріяв, коли навчався на юридичному факультеті Львівського Національного Університету - збулось. З 1 вересня я буду офіційно вважатись студентом такої програми, як ERASMUS MUNDUS. Чому лише мріяв? Щоб навчатись закордоном у нас на факультеті, Вам прийдеться брати академвідпустку, а все через те, що деканат нашого факультету майже не практикує процедури індивідуального плану, тим більше, якщо ти навчаєшся на державному. В той час, брати цю, так звану "академку", мені не хотілось.

І ось через два роки після закінчення факультету, я таки отримав таку змогу. Вступ на ERASMUS MUNDUS (далі ERASMUS) підкорегував мої плани, які я мав до того, та все ж відмовитись від такої можливості було важко.

З цього запису, я започатковую рубрику на своєму блозі, що буде називатись "Щоденник ERASMUS". Тут я буду описувати події, що пов'язані з цією програмою, поїздками та можливостями, які виникли в процесі.

Оскільки я ще не приступив до навчання, то в першому записі я розкажу про те, як потрапити на цю програму. Варто зазначити, що Європейська Комісія, нещодавно прийняла нову програму - Erasmus for all, яка буде включати в себе й ERASMUS, а також інші програми, такі як Youth in Action, тощо. Проте, загальні риси ERASMUS залишаться такими ж. 

Отож. Як потрапити?
ERASMUS запропонує Вам кілька видів можливого навчання:
- Бакалавріат
- Магістратура
- Докторантура (для аспірантів)
- Пост-докторантура (для осіб, що вже захистили докторську дисертацію)
- Обмін для працівників на академічних та адміністративних посадах

Варто зазначити, що ці програми - це зазвичай програми обміну, тобто лише на певний період, і Ви не отримаєте диплому. Хоча програми магістратури (на період в рік та два) таку змогу Вам дадуть. 

Наступний крок - Вам слід перевірити Вашу приналежність до групи подачі заявки. Існують три цільові групи: 
цільова група 1 - студенти, випускники чи працівники, які навчаються/працюють в університеті-партнері з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови чи України. 
цільова група 2 - студенти чи працівники, що є громадянами Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови чи України.
цільова група 3 - особи, що є громадянами Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови чи України, та перебувають в особливо уразливому становищі (біженці, фінансова неспроможність тощо).

Звичайно, Вам повезло, якщо Ваш університет є партнером в програмі, а отже тоді Ви підходите до 1 групи, яка в свою чергу зазвичай пропонує Вам більше місць для стипендії. Для цього слід знайти відповідну програму від ERASMUS.

Станом на 2013 рік, на сайті програми для України доступні такі програми:
Tallinn University (EE) HUMERIA PDF English
Universidad de Sevilla (ES) EMBER PDF English
Warsaw University of Technology (PL) ACTIVE PDF English
Alexandru Ioan Cuza University of Iasi (RO) IANUS II PDF English
Technical University of Lisbon, Faculty of Architecture (PT) INFINITYPDF English
Université Paul Sabatier Toulouse (FR) MEDEA PDF English
Adam Mickiewicz University in Poznań (PL) EMINENCE II PDF English
Alexander Technological Educational Institution of Thessaloniki (GR) EFFORT PDF English
National and Kapodistrian University of Athens (GR) HERMES PDF English

Офіційний набір на програми розпочнеться приблизно десь в вересні-жовтні, а дедлайн подачі заявок минає у період листопад-грудень.

Які документи потрібно? Це вже залежить від того, який рівень освіти ви вибрали. Але одразу раджу працювати над створенням якісного резюме в форматі Europass. За цим посиланням ви зможете створити його онлайн, та зберегти у зручному для Вас форматі. Наступний елемент на який звертають увагу - мотиваційний лист. Різні програми, вимагають лист, кількість символів в якому, не перевищує 1000 символів.

Ось до прикладу, критерії, які використовувались при оцінюванні на мою програму:
    1. Bachelor and Master Level :
      • •Academic merit: 6 points
      • •Language competence: 2 points
      • •Motivation: 2 points
    2. Doctorate and Post-doctorate:
      • •Academic merit: 5 points
      • •Language competence: 2 points
      • •Motivation: 3 points
    3. Academic and Administrative Staff:
      • •Academic merit: 3 points.
      • •Language competence: 2 points
      • •Motivation: 5 points  
      •   




















Як можна побачити, достатньо багато балів при оцінці дається академічній активності, а підтверджуються вони різноманітними сертифікатами, тому збирайте і скануйте їх - вони Вам точно пригодяться.

Що ж до мовної відповідності, то вона підтверджується мовними сертифікатами(TOEFL, IELTS, DAAD, тощо) мови навчання, якою Ви хочете навчатись чи навіть вивчати. Деякі програми вимагають і певний рівень володіння мовою. 

Ви зможете подати заявку, одразу до двох університетів вибраної програми. А також можете податись на стільки програм, скільки захочете. Тобто, як видно з інформації вище - на 2013 рік затверджено 9 програм, тобто загалом Ви можете подати заявку до 18 університетів, а враховуючи, що заявки дуже подібні і подаються в електронному вигляді - це цілком реально, швидко і збільшить ваші шанси на отримання стипендії.

Стипендія. Навчання на програмі не тільки безкоштовне, а Вам надається ще й хороша стипендія: 
- для бакалаврів і магістрів - 1000 євро в місяць, 
- для аспірантів - 1500, 
- для осіб, що навчаються на докторантурі - 1800, 
- для академічних та адміністративних працівників - 2500 одиниць євровалюти.

Окрім того, програма покриває витрати на добирання до місця навчання, витрати на візу та страхівку, а також пропонує Вам курси мови країни перебування. Деякі програми в рамках ERASMUS пропонують, ще й інші бонуси.

P.S. Якщо у Вас виникають питання щодо цієї програми - не зволікайте, а питайте.

No comments:

Post a Comment