8/01/2013

Бий своїх, щоб..свої боялись? / Політичний роздум

Нещодавно міністр освіти і науки Дмитро Табачник заявив, що корупцію в українських вишах при намаганні незаконно вступити було подолано (засобами електронної селекції абітурієнтів). На мою думку, заява, звісно гучна, а від того й не менш абсурдна. Ну але це в стилі міністра, який любить полоскотати нерви пересічних громадян. 

Але зараз не про Табачника. Зараз в тренді та на слуху - затримання та звинувачення у тому ж вимаганні грошей за сприяння при вступі, ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника. Нічого б не було дивного та екстраординарного, якби він не був членом Партії Регіонів (на останніх виборах щоправда йшов мажоритарником і програв на своєму окрузі), і навіть варто сказати - з тих "бувших" вже. Петро Володимирович активно агітував за кандидата у президенти Януковича, ще на виборах 2004 року, підключаючи при цьому й адміністративний ресурс очолюваного ним університету. Пізніше популярним методом "роздавання гречки" з своїми портретами та символікою Партії Регіонів намагався вплинути на вибір виборців. Був ще також інцидент з Іриною Геращенко на дільниці в Обухові. Але зараз теж не про них. Як бачимо, і як я вже писав, Петро Володимирович вже "бувший".

І ось, як повідомляє джерело з Інтерфаксу-Україна, пана Мельника затримали за дві взятки, розміром у 80 та 40 тисяч гривень. При чому операція була планова(!!!), тобто, якби хотіли - то свої б попередили. Але дзуськи. Від того й роздуми - за що?

Дуже цікавий факт, це те, що Мельник є старим-добрим другом прем'єр міністра Азарова, який зараз у відпустці. Навіть коментар до Податкового Кодексу у співавторстві "писали". Сергій Арбузов, що зараз формально виконує роль прем'єра, та веде активну пропаганду "себе любимого", як бачимо й надалі прочищає собі шлях до крісла відповідними діями. І летять вже голови старої гвардії. Популярна серед народу версія, коли чиновника затримують за звинуваченнями у хабарництві, як "не поділився", тут також можлива. Але щоб на цьому ловили ректора університету, ще й "свого". Явно щось тут не чисто. Також не варто виключати й варіанту, при якому, таким гучним кроком, влада хотіла показати тим хто має якісь сумніви, що не слід забувати про потрібну лояльність, а також підготовку більш міцного плацдарму до виборів 2015 року.

Ну і остання версія - українське правосуддя працює. Ну так..в паралельному всесвіті. Чому так песимістично? Нас так привчили - вибірним правосуддям, фактами про корупцію, взятками та кумівством. І щоб повернути довіру до української Феміди, треба буде кадрову революцію і розумну реформу. Ну це в ідеалі, і якщо є добра воля на то гілок влади. 

На персональному сайті Петра Мельника в розділі "Про себе" написано:
"– Маю таке життєве правило: прокидаючись уранці, запитую себе: «Що маю зробити?» Увечері, перш ніж заснути, ставлю питання: «Що я зробив?»"


Над відповіддю на це питання у нього буде достатньо часу подумати. Стаття 368 Кримінального кодексу України, за такі діяння (хабар розміром у 120 тисяч гривень підпадає під ознаки "великі розміри") передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років. 

Хоч Петро Мельник й почав хитромудрі юридичні ігри по сценарію "йой, який я хворий і сидіти не хочу" - репутацію його знищено, шлях на керівні посади закрито, ну і виходить, що старі впливові друзі відвернулись. Його маєтки у Київській області ніхто не забере, бо як мудра людина в нашій державі, він їх ж звісно записував на родину. Наразі Мельник під домашнім арештом терміном на два місяці (надіється, що Азаров одумається?!). Може звісно, пан Петро й втекти з України - кудись у теплі і незвідані краї. Грошей в нього точно вистачить. Але не нам їх рахувати.

Судова тяганина з Мельником затягнеться ще на кілька місяців, а тим часом крісло ректора вже вакантне. От і наступне головне питання - хто? Дозволю собі припустити, що на посаду ректора університету, буде запрошено людину майбутнього прем'єра Арбузова чи мінздоха Клименко. А! Ну і буде вона родом з Донецької області. Ніяких натяків. Така просто тенденція.

No comments:

Post a Comment