7/11/2012

анти-Інтернет закон прийнято в Росії

Сьогодні Державною Думою в другому і третьому читаннях був прийнятий "Закон про чорні списки сайтів з забороненою в РФ інформацією". Інакше, як анти-Інтернетним законом його назвати думаю не можна.


Законопроект дозволяє фільтр Інтернет сайтів(шляхом створення реєстру), а також блокування забороненого контенту. Як заявляє одна з авторів закону, депутат від провладної партії, він був прийнятий в інтересах дітей. А кого ж іще можна залучити до причин такого закону? За дітей переживають депутати звісно.

На разі адміністративної відповідальності за порушення контенту не передбачається, проте, за словами депутатів, це питання вони розглянуть в найближчому майбутньому.

Депутати наголошували, що приймали закон з урахуванням думок "визнаних експертів галузі". Проте останні два дні, тільки і було шуму та протестів, від Вікіпедії, Яндексу, Лайвджорналу та інших зубрів Інтернет індустрії. Заяв про їх недопущення до обговорення закону, було вдосталь, проте на владу це не вплинуло.

Відтепер публікація на Вікіпедії голої тітоньки(припустимо картини чи скульптури), зможе запросто трактуватись як еротична інформація, і сторінка буде видаленою. Це не тільки призведе до культурного тормозіння. Закон по суті створює цензуру для всього, що не подобається "уповноваженому органу РФ". Окрім того, раніше Державною Думою було введено уточнення, щодо розширеного поняття "наклеп". Благо наклеп, перевели до адміністративних правопорушень. Всеж, цей закон в поєднанні з цими уточненнями - ідеальний інструмент для нищення опозиції та спотворення інформації. Тоталітарний ідеологізм добрався вже й до Інтернету. 

Українцям зловтішатись не слідує, адже багато з нас користується ресурсами рунету, зокрема торент-трекерами, сайтами новин, тощо. Фільтрування інформації стане серйозною перешкодою розвитку ліберального суспільства Росії. Ба більше, думаю такий закон зовсім скоро може дійти і до нас - Верховна Рада, любить копіювати закони з Росії. Зокрема вже з'явились чутки про ідею перетворити міліцію в поліцію.

Закон вступає в силу з 1 листопада 2012 року. Тож друзі-пірати, запасайтесь гігабайтами носіїв, та перекачуйте рунет. Й сподіваємось на краще. Elections are coming...


Роздуми були написані, за допомогою матеріалів від 

No comments:

Post a Comment